Apropå personligheter ..

Vi är så många personligheter som befolkar jorden i stort. I länder samlas de också människorna som har dessa personligheterna. I städer och byar dessutom. Ett land, ett län, en kommun och varstans kan en knappnål fästas på kartan för samhället som sådant. En personlig knappnål får inte plats, så de får fina sig en blogg eller annat ;-)

Jag märker redan nu att det blir spretigt värre det jag vill komma fram till. Så jag frågar mig ärligt om det är så viktigt  att komma fram till något alls. Flummigt.  Tantfilosofiskt. 

Nu är det en sanning isig att jag redan som ung tänkte exakt lika dant. Då var bara inte hjärnan så utvecklat.

Nu är hjärnan både utvecklat och invecklad. Åtminstone min. När jag gick utbildning till vårdyrket, klar 1980, var tesen att hjärnan slutar utvecklas redan vid 25. Vi vet vad vi vet tills vi får veta annat. Kunskap är färskvara. Se bara på coronasjukan. Där pågår just vetskapens kunskap genom forskning o erfarenhet för fullt.  Ett annat ord för erfarenhet är empiri. Så vackert sagt om erfarenhet och sinnesintryck som ligger till grund för en slutledning upplyser mig min vän Wikipedia. När vetskapen ligger på plats kan vi se oss om efter ny. 

Nu vet vi att hjärnan om än den fortfarande beter sig som vi levde på savannen och måste fly eller jaga, så är den töjbar och tänjbar. Klockrent tänker jag och ser för mig alla vindlingar där inne i skallebanken.  Som våra tarmar faktisk. Både hjärnan och tarmar har det forskats på. Tarmfloran visar sig lika intressant som hjärnan. Och jag skrev i en tidigare blogg; skit inte i tarmfloran.  Inte sparat. Det finns så mycket skit så allt kan inte sparas. 

Apropå personligheter; 

Slutledningen av ställd fråga i rubriken blir sålunda:

Ja, pratglad är lika med skrivglad ...

Vad hjärtat är fullt  därav talar munnen ... när tarmen är tömd slår hjärtat ett lättad extraslag ... signaler från hjärnan vill jag tro ....