Fram till 14:e mars 1984 fanns laga fardagar. Dagar då flyttar ägde rum för arrendatorer och hyresgäster om deras avtal gick ut. Flyttardagar inföll oftast 1:a april eller 1:a oktober för hyresgäster. Mickelsmäss 29:e september var datumet då drängar och pigor kunde lämna sin arbetsgivare. Jag har läst i böcker att de städslades, anställdes på ett år i taget. Historien har vi bakom oss och framför oss.

I stadsdelen Rud, området Långtäppan här i Karlstad står skulpturerna i brons, Flyttlasset. På väg att bygga upp ett nytt hem och kanske ett nytt liv. Sakerna bär de enkelt packade. Hade kanske inte så mycket mer. Flyttar till möblerat, eller kommer bohaget efter? Är de på väg hem eller bort? Förhoppningar och farhågor bär de med sig. Flyttar de av eget val, eller krävs det av annat, jobbet? Bostadsbrist? Troligen flyttar de kort väg.

Konstverket är i naturlig storlek och står på marken. Vi som skådar står bredvid kan ta på dem. De blir verkliga och nära för oss. Kanske ser vi oss själva.

Onekligen så påminns jag om mina flyttar, korta och långa som nu är uppe i antalet 27.

 

 

 

 

 

 

Flyttlasset kom på plats i november 1990 av Karlstads Bostadsaktiebolag. Socialminister Ingela Thalén invigde. Då fyller skulpturgruppen 30 år i år. Konstnären är Herman Reijer, f. 1935 i Amsterdam, d. 2001 i Sverige.

 Han gjorde också Sola i Kallstad som du ser här Sola i Kallsta