Nu är klockan 22:00. Solen gick idag ner 21:41. Nu har det varit grått väder och det påverkar. Så ikväll fick jag tända lamporna i vardagsrummet. Dags för kvällsreflektioner. Fånga tankens sfär.

Så mysigt det blev. Något med mörkret ute och det ljus jag kan tända inne gör mig gott.

Satt en stund och läste Anna Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf; "Jag vill sätta världen i rörelse". Den har legat länge så där på sidan 1, 2, 3 och så får jag något annat för mig, men nu så kom jag lite vidare. Lugnet infinner sig och visst är det tystare ute, lite småsvalt drar det på benen genom öppna balkongdörren. 

I morgon går solen upp vare sig den skiner synligt eller inte kl. 4:46. 2 min senare än i dag; nedgång  22:41. 2 dagar kvar av juli. Sommaren 2020 blev eljäst detta året. Hela våren också.

För mig personligen med flytten skulle den inneburit förändring vilket som, nu fick den sällskap av mindre trevlig karaktär. 

Men den är där fortfarande precis som den var när lamporna var tända och när de fick vila sig när ljuset ute blev alltmer märkbart. Det vänder två gånger om året, få se när den andra karaktären vänder.  I ärlighetens namn så har den ju vänt om en tänker på nedgång i sjuka som vårdas och dödsfallen minskar ständigt. Det är bra. 

Känns som jag vant mig vid det hela. Jag håller mig åt mitt. Kanske kunde jag släppa mer på restriktionerna, men jag gör inte det än, känns bekvämt att hålla faktisk. Den tid kommer. Nu kan en ju tro jag är mörk i sinnet och tror det värsta, det gör jag inte. Ljuset inom mig får en speciell betydelse den mörka årstiden. Friska spröda dagar i höstluften. Få ta på kläder och vandra, känna vindarna svala mot kinden. Vinterkyla samma känsla. Bli rödvarm om kinderna när en kommer in. När vårens ljus återvänder i januari februari mår jag också fint. Våren är vacker och stämningsfull, nytt liv. Morgonljuset och kvällsljuset åter igen. Gryning och skymning. Visst är sommarljuset fint, men då är det ju lika hela tiden tycker jag. Ljust!  Sena hösten då de ljusa timmarna är få får de nyttjas på bästa sätt. Regnväder, gråväder, dimma. Och så när solen lyckas bryta genom.

Jag önskar mig snö i vinter! Vintern som gick lyste snön med sin frånvaro, då längtar jag faktisk åter åt norr. Även om vintern också där förändras. Jag har vänner där uppe som jag ska besöka då det blir vinter. Det känns bra.

Känner att jag börjar bli trött nu, men vill dröja stunden lite till i tankens sfär.

Min farmor Selma, jag tror hon också var höst- och vinterkvinna. Hon satte inte världen i rörelse, men hon hade en rörelse för sig, att klippa till tygstycken, få de att räcka till mycket, sitta ved trampsymaskinen när hon först tråklat ihop, eller så brukade hon knappnålar. Sista maskinen  hon använde var med vev. Jag kan se hennes jämna säkra styrning på tyget under nålen och handens vevande. En gång såg jag att ena foten under sybordet gick som om hon trampade plattan. Broderade stora väggbonader, de kallas åkle på norska.  Soffkuddar på stramalj. Många. Hon var aldrig utan något i händerna som jag minns det. Läste hon böcker? Jo, det fanns några böcker i bokhyllan åtminstone, men jag minns henne inte med någon bok. Jo, tidningar läste hon kom jag på, veckotidningar. Jag minns på våren då hon tvättat linnehanddukarna i köket som hon lade på gräset på tork.

Nu har timmen snart gått sedan jag satte mig. En himla fin kväll efter dagens promenad som jag skrev om i i eftermiddag. Jag fann ett lakan av oblekt bomull med virkad spets. Jag ska gör mig nya gardiner till köket av det. Delar det på mitten och fållar för hand. Så har jag lite i händerna.

Tack för idag! Farmor bad aftonbön, jag minns hennes knäppta händer och läpparna som rörde sig. Ingen lång bön. Hon var troende och tron var hennes egen, hon sade aldrig något om andras icke tro eller ville frälsa. När jag var 18 år dog hon i sömnen efter en tids sjukdom med njursvikt, hon hade bara den ena kvar då.

Nu ser jag att jag glömde bort den sista biten Anton Berg Marcipan!

Unnar mig den.

God natt, fröken Olberg, kl. är 23: 20. I morgon en ny dag.Tvätt ska tvättas och så har du det ganska tomt i kyl o frys så du får nog handla lite. Och så var det den nya köksgardinen då ... och ett projekt gör en tavla ..